Dania ze szparagami są idealne na lato, kiedy sezon na szparagi w pełni. Możemy wykorzystać ich cenne walory smakowe i odżywcze i skomponować masę dań, w których szparagi świetnie się odnajdują. Dania ze szparagami są świetne na piknik, do pracy i szkoły czy na romantyczną kolację. Oto kilka przepisów na wykorzystanie tych pysznych darów natury.
Tarta ze szparagami i kozim serem
Potrzebne są:
Mąka pszenna (200g), mąka pełnoziarnista (50g), nasiona słonecznika (2 łyżki), masło (150g), zielone ugotowane szparagi (300g), ser kozi (300g), ser mozzarella (125g), mleko (szklanka), tymianek, jajka 4szt, sól i pieprz.
Na początku gotujemy szparagi, ile gotować szparagi? to zależy od tego, czy są młode i miękkie czy twardsze, wystarczy wrzucić na wrzątek i po 4 min sprawdzić widelcem czy są miękkie. W międzyczasie przygotowujemy kruche ciasto na spód. Mieszamy oba rodzaje mąk, masło w temperaturze pokojowej, wodę i pestki słonecznika. Wymieszaj do uzyskania plastelinowej masy, uformuj kulę i przełóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie należy nasze ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić tartę w zamrażarce (10 min) by jeszcze się utwardziła. W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 220 stopni i zajmiemy się za przygotowanie masy. Ugotowane szparagi wyjmujemy, odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce łączymy mleko, jajka, pieprz, sól i kozi ser. Łączymy składniki do uzyskania lejącej masy i odstawiamy. Formę z tartą wkładamy do piekarnika na 15 min, aż zarumienią się brzegi. Wyjmujemy i odstawiamy na kilka minut do delikatnego ostygnięcia. Na tartę układamy w równych odstępach ugotowane szparagi, wylewamy na to przygotowaną masę jajeczno-serową. Wstawiamy do piekarnika na 15 min, do ścięcia się jajek i przyrumienienia tarty. Po ostygnięciu podajemy udekorowane liśćmi mięty.
Zapiekanka ze szparagami, łososiem i pomidorkami
Potrzebne są:
Makaron pełnoziarnisty (300g), suszone pomidory (50g), jogurt naturalny (250ml), jajko, łosoś wędzony (100g), cukinia (200g), pomidory (3 szt), szparagi (300g), czosnek, parmezan do posypania (50g), sól i pieprz.
Zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, by się nagrzał. W misce przygotowujemy masę, jaką wylejemy na ugotowany makaron. Wlewamy jogurt, jajko, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia masy. Kroimy pomidory, cukinię i suszone pomidory na małe kawałki i dodajemy do masy. Szparagi myjemy, odrywamy twardsze końcówki i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do miski. Łososia kroimy na długie plastry i odkładamy na bok. Foremkę na zapiekankę smarujemy masłem. Odcedzamy makaron i wysypujemy na formę. Przygotowaną masę wlewamy na makaron i układamy przygotowane wcześniej plastry łososia. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu i wkładamy do piekarnika na 25 min (do momentu kiedy masa się zetnie i przyrumieni). Przed podaniem posypujemy startym parmezanem i podajemy udekorowane listkami bazylii.