Ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. Warto również drobne przekąski zastępować zdrowymi zamiennikami, zwłaszcza, że te były znane w Polsce na długo przed tym, jak na sklepowych półkach zaczęły pojawiać się paczki czipsów oraz pudełka z ciastkami i batonami wypełnionymi po brzegi chemią.
Gotowane nasiona bobu
Gotowane nasiona bobu to bardzo sycąca i smaczna przekąska. Przy tym jest zdecydowanie zdrowsza niż smażone na oleju czipsy lub popcorn. Bób posiada bardzo dużo białka oraz witamin i minerałów. Dzięki temu jest bardzo cenionym przysmakiem, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian, poszukujących dodatkowych źródeł białka.
Ile gotować bób?
Im bardziej perfekcyjnie jest ugotowany bób, tym lepiej smakuje. Ważne jest, aby nie był twardy oraz za mocno rozgotowany. Młode nasiona bobu wystarczy gotować w lekko osolonej wodzie zaledwie 5 minut, natomiast starsze i większe nasiona gotujemy około pół godziny, by mieć pewność, że ich wnętrze zmięknie. W czasie gotowania można wyjąć pojedyncze nasionka i sprawdzić ich stopień ugotowania, dzięki temu uda nam się dokładniej określić moment, kiedy należy bób już odlać.
Domowe czipsy z ziemniaków i batatów
Wybierając zdrową żywność, wcale nie trzeba całkowicie rezygnować z takich smakołyków, jak czipsy. Można przygotować je w domu. Są dwa sposoby na przygotowanie czipsów z ziemniaków oraz batatów. Pierwszym z nich usmażenie ich na głębokim oleju, co mimo braku dodatków chemicznych, nadal nie jest zbyt zdrowe. Kolejny sposób to upieczenie plasterków w piekarniku. Dobrze jest posiadać oliwę w spreju, dzięki czemu ziemniaki i bataty można spryskać olejem, bez konieczności mocnego polewania ich.
Ogromną zaletą domowych czipsów jest możliwość doprawienia ich na swój ulubiony sposób. Można kontrolować ilość soli oraz przypraw, których użyjemy. Popularne smaki domowych czipsów to wyłącznie osolone, przyprawione słodką lub ostrą papryką, albo mieszanką czosnku w proszku i sproszkowanej prażonej cebulki.
Warzywa na surowo – groszek, marchewka, seler naciowy
Do zdecydowanie najzdrowszych przekąsek można zaliczyć te, których nie poddaje się żadnym obróbkom cieplnym. Idealny do tego celu jest zielony groszek, który można spożywać na surowo, prosto ze strączka.
Przygotowując smakołyki na wspólny wieczór filmowy z przyjaciółmi, można przygotować talerz chrupiących warzyw wraz ze zdrowym dipem.
Co będzie potrzebne?
> 3 średnie marchewki
> 2 łodygi selera naciowego
> 2 pietruszki
> jogurt naturalny
> sól
> 2 ząbki czosnku
> odrobina posiekanego koperku
Marchew i pietruszkę należy umyć, obrać i pokroić w słupki. Seler naciowy dokładnie płuczemy i również kroimy w podobnej wielkości kawałki. Całość układamy na półmisku, pozostawiając nieco miejsca na miseczkę z dipem.
By przygotować dip, ząbki czosnku należy wycisnąć na prasce lub bardzo drobno posiekać. Następnie wymieszać wraz z jogurtem naturalnym oraz odrobiną zielonego koperku, a na koniec dosolić do smaku. Dobrze jest przygotować dip kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki.