Ziemniaki w kuchni

Ziemniaki stanowią nieodłączny i tradycyjny element diety w każdym polskim domu. Raczej nie obędzie się bez nich żaden niedzielny czy też proszony obiad. Ziemniaki wybieramy najczęściej jako dodatek do dań mięsnych i surówek. Chociaż ostatnio do łask wracają również kasze, pyrki zdecydowanie wygrywają w zawodach o ulubiony składnik codziennej diety.

Ziemniaki są zdrowe, chociaż od lat pokutuje przekonanie, że są tuczące. Nic bardziej mylnego. Ziemniaki bez dodatków w postaci tłustych sosów, zasmażek, masła czy śmietany są wręcz dietetyczne. Ze względu na obecność skrobi są też bardzo syte, a więc zaspakajają głód na długi czas. Oczywiście rzadko serwujemy na naszych stołach pyrki bez żadnej omasty. Dlatego należy uważać na to, czym polewamy ziemniaczane danie, aby nie zwiększyć nadto ich kaloryczności.

Na polskich stołach najczęściej pojawiają się ziemniaki gotowane, czyli tzw. ziemniaki z wody. To najbardziej podstawowa i najszybsza wersja. To, ile gotować ziemniaki, zależy przede wszystkim od gatunku jaki posiadamy oraz wielkości ziemniaka. Średnie ziemniaczki należy gotować około 20 min. Najbardziej niezawodna metodą sprawdzenia czy warzywa są już miękkie jest po prostu wbicie w nie noża lub widelca. Jeśli ziemniak łatwo się naddaje, oznacza to, że jest gotowy do konsumpcji.

Przed gotowaniem trzeba oczywiście oczyścić ziemniaki. Te, które przechowujemy w piwnicy na zimę, zdecydowanie wymagają obrania ze skórki. Młode, drobne ziemniaczki mają natomiast cieniutka skórkę, którą po wcześniejszym wymoczeniu w wodzie,wystarczy dokładnie umyć lub ewentualnie przetrzeć szorstką strona gąbki. Woda do gotowania ziemniaków powinna być lekko osolona. Jeśli chcemy zjeść ziemniaki w całości można gotować je nieco krócej, aby utrzymały swój kształt. Można też przyspieszyć proces przygotowywania, jeśli zdejmiemy garnek z ognia kilka minut wcześniej i pozwolimy ziemniakom dojść pod parą.

Gotowe ziemniaczki można doprawić wedle własnego uznania. Świetnie sprawdzi się odrobina palonego masła, odrobina soli morskiej i szczypta koperku. Można też polać danie śmietaną, maślanką bądź jogurtem naturalnym. Taki posiłek sprawdzi się, jako samodzielne danie obiadowe. Pure ziemniaczane to również jedna z popularniejszych wersji przyrządzania ziemniaków. Ugotowane warzywa przecieramy przez sito lub tłuczemy na gładką, puszysta masę. Dodajemy kilka łyżek masła, śmietany lub tłustego mleka, oraz ulubione przyprawmy. Można tu oczywiście dowolnie eksperymentować, ponieważ ziemniaki świetnie komponują się z wieloma dodatkami.

Pyrki nadają się również do pieczenia, chociaż ta metoda jest zdecydowanie dłuższa. Ziemniaki należy obrać, polać suto oliwą z oliwek, doprawić sola i pieprzem. Muszą spędzić w piekarniku około godziny. Najlepiej najpierw przykryć blachę folią aluminiową, aby ziemniaki nie spiekły się za bardzo z wierzchu. Po około pół godzinie, można zdjąć folie i pozwolić im się zarumienić. Trzeba o tym pamiętać szczególnie w przypadku dużych warzyw, bo mogą nie zdążyć się upiec w środku, jeśli zbyt szybko przyrumienią się z zewnątrz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here