Wszystko o pączkach

Są słodkości, które kocha się bez względu na wpływ na zdrowie i kaloryczność. Do tej właśnie kategorii należą pączki. Są one symbolem tłustego czwartku i niesamowitą pokusą dla tych, którzy są na diecie. Czy myślisz, że wiesz o tej fantastycznej słodkości wszystko?

Pączki są dla nas przekąską ponadczasową, niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, jak stary jest to przepis. Początków historii tej słodkości możemy szukać już w starożytnym Rzymie. Bardziej jednak niż o smak, chodziło o formę. Ówczesne pączki były z nieco innej formy ciasta, a zamiast słodkiej marmolady była tam umieszczana… słonina. Obrzydliwe? Tę wytrawną formę jadano również w Polsce! Była ona niezwykle tłusta, zresztą jak wiele potraw z kuchni tamtych lat.

Z czasem pączek ze słonej przekąski stał się słodkością. Legenda głosi, że żołnierz chcący dostać się w osiemnastym wieku do armii austriackiej przygotował słodkie ciastko przypominające kule armatnią. Dzięki temu dziełu trafił do wojskowej kuchni. Pączki w znanej nam formie, czyli z ciasta drożdżowego pojawiły się w dziewiętnastym wieku.

Dziś pączki możemy znaleźć w bardzo wielu wariantach. U nas najbardziej popularny jest tradycyjny pączek z marmoladą lub z nadzieniem czekoladowym. Tego typu pączki z reguły oblane są lukrem, a niekiedy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Smażone są one na głębokim tłuszczu.

Najbardziej zbliżone do naszych pączków są te berlińskie. Są one nadziewane podobnie jak te polskie, jednak wyróżnia je charakterystyczna jasna obręcz biegnąca dookoła słodkiej kuli. Posypywane są z reguły cukrem pudrem.

Innym znanym rodzajem pączka są amerykańskie donaty, które od wcześniej opisywanych różnią się przede wszystkim kształtem – mają one dziurę w środku. Są one bardziej puszyste i nieco mniej tłuste od europejskich odpowiedników.

Pączki wiedeńskie również charakteryzują się dziurą w środku, aczkolwiek wyróżnia je również inny szczegół – są wykonane z ciasta ptysiowego, nie drożdżowego. Mają również inny, charakterystyczny kształt. Są one wykonywane za pomocą rękawa cukierniczego. Podobnie jak w pozostałych przypadkach smażymy je w głębokim tłuszczu.

Zeppole to włoskie pączki, w których można się zakochać! Przygotowywane są one z reguły na dzień ojca. Polakom mogą one kojarzyć się z naszymi ptysiami. Są one podawane budyniowym kremem i posypane cukrem pudrem.

Polskie pączki nadziewamy z boku, a jak jest z izraelskimi? Te wypełniamy słodką marmoladą od góry. Sprawia to, że na wierzchu pączka widoczne jest nadzienie. Dodatkowo posypuje się je cukrem pudrem.

A może tak pączka w sam raz na kęs? Jeśli macie ochotę właśnie na takie, sięgnijcie po tureckie Lokma. Są to malutkie pączusie obtoczone w cukrowym sosie lub miodzie, dodatkowo posypane orzechami. W Turcji te słodkie przekąski przygotowywane są z okazji różnych świąt.

Wiele rodzajów pączków, wiele przyjemności i wiele kalorii. Ich spalenie będzie kosztować wiele wysiłku. Ile kalorii ma pączek? Nawet około 400, ale taka fantastyczna przyjemność warta jest odrobiny wysiłku później.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here