Piecyk konwekcyjny

Zakup pieca konwekcyjnego to poważna inwestycja dla firmy gastronomicznej. Faktem jest, że może on istotnie poprawić funkcjonowanie restauracyjnej kuchni. Niemniej zawsze przed jego zakupem, należy odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań.

Pytania o wydajność

Na początek warto się zastanowić nad źródłem zasilania takiego pieca. Można go zakupić w wersji elektrycznej lub gazowej. Wybór konkretnego „paliwa” zależy od kuchennych mocy przerobowych, ale też od kosztów mediów, ich zużycia, dostępności itd. Warto też zwrócić uwagę na liczbę serwowanych potraw.

Warto też sprawdzić, jak wielka jest różnorodność podawanych dań z uwzględnieniem sposobów ich obróbki termicznej. Im ta różnorodność jest większa (pieczenie, smażenie, grillowanie czy gotowanie na parze), tym zakup piecyka będzie bardziej opłacalny. Na marginesie warto dodać, że dobrym rozwiązaniem jest piecyk konwekcyjny i parowy.

Pytania dotyczące obsługi i personelu

Przed inwestycją w nowy piec konwekcyjny warto zwrócić uwagę na personel, który przecież będzie go na co dzień obsługiwał. Najlepiej, jeśli posiada on doświadczenie w jego obsłudze. Jeśli pracownicy takiego doświadczenia nie posiadają, to konieczne będzie ich przeszkolenie. A to – jak wiadomo – rodzi dodatkowe koszty.

Z tą tematyką wiążą się też pytania dotyczące współpracy między pracownikami, którzy odtąd będą musieli obsłużyć zupełnie nowy sprzęt. Warto też zastanowić się, jakie urządzenia można nim zastąpić, wraz z uwzględnieniem tych zmian w ogólnym regulaminie pracy restauracyjnej lub hotelowej kuchni.

I na koniec słów kilka o pieniądzach

Ostatnim pytaniem dotyczącym piecyka, powinno być pytanie o… pieniądze. Warto wiedzieć, ile środków jesteśmy w stanie wydać, by kupić nowy piecyk konwekcyjny. Można też pomyśleć nad alternatywnymi metodami finansowania tej inwestycji, ale tutaj – jak zawsze – trzeba być bardzo ostrożnym.

Podsumowując, piecyk konwekcyjny to bardzo poważna inwestycja z punktu widzenia firmy gastronomicznej. Zwłaszcza, że jego wprowadzenie do kuchni znacznie zmieni sposób jej funkcjonowania, a co za tym idzie – formę współpracy pomiędzy pracownikami. W przypadku takich inwestycji, pieniądze i sposób ich pozyskiwania to nie jedyny problem.

Piecyki konwekcyjne znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here