Kukurydza – dlaczego tak ją uwielbiamy?

Kukurydza jest warzywem, które jeszcze do niedawna było niedoceniane w Polsce. Ludzie ograniczali się do konserwowej, zupełnie nie wiedząc, iż pod każdą postacią smakuje niesamowicie. Większość tych, co spróbowali kukurydzy przyrządzonej na różne sposoby – zakochuje się w niej! To ze względu na jej wszechstronne zastosowanie jest tak lubiana.

Popcorn – ponadczasowa przekąska

Jest to przysmak, który znamy od wielu lat. Mimo, że każdy jest świadomy z czego powstaje popcorn, w wyobraźni mało kto na myśl o nim widzi złociste kolby. Prażenie ziaren kukurydzy było znane w Ameryce już tysiące lat przed naszą erą. Początkowo popcorn był serwowany jako normalne danie, przyrządzano z niego „owsianki”, ciasta a także dodawano jako przyprawę do innych potraw. Obecnie na całym świecie popcorn jest popularną przekąską sprzedawaną w kinach oraz na różnego rodzaju festynach i jarmarkach.

Gotowana kukurydza, czyli smak wakacji

W Polsce gotowana kukurydza stała się symboliczną przekąską, każdego roku sprzedawaną na plażach Bałtyku. Ugotowane kolby w wielu krajach stanowią dodatek do posiłków, tak jak u nas ziemniaki lub kasza. Oprócz dobrego smaku, posiada również cenne wartości odżywcze, takie jak kwasy Omega 3 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K, a także witaminy z grupy B. Ponadto, jest ona warzywem dość kalorycznym, dzięki czemu jest bardzo ceniona w biedniejszych rejonach świata.

Jak oraz ile gotować kukurydzę?

Kukurydzę należy obrać i włożyć do lekko osolonej wody. Można również gotować ją z dodatkiem mleka, nadaj jej to delikatniejszego, bardziej kremowego smaku. Młode kolby kukurydzy wystarczy gotować około 15 minut, natomiast te starsze są dość twarde, więc zwykle gotujemy je od 45 do 60 minut. Po upływie wyznaczonego czasu kukurydzę odcedzamy i układamy na talerzu. Na górę układamy plasterki masła lub polewamy już rozpuszczonym. Ważne jest, żeby w przypadku masła w plastrach kłaść je na jeszcze gorące kolby, dzięki czemu rozpłynie się na nich. Kukurydzę serwujemy z solą, posypując ją ilością dobraną do indywidualnych upodobań.

Kukurydza konserwowa – popularny dodatek do sałatek

Kolejną popularną formą kukurydzy jest konserwowa w puszce – nieodłączny element polskich sałatek jarzynowych. Kukurydza konserwowa ma dość słodki smak i idealnie komponuje się ze słonymi potrawami. Można używać jej w różnych potrawach zamiast ananasa konserwowego, gdyż obie opcje mają za zadanie przełamać smak dania, swoją subtelną słodyczą.

Do czego jeszcze wykorzystuje się kukurydzę?
> do produkcji oleju kukurydzianego
> do pozyskiwania skrobi oraz mąki kukurydzianej
> do produkcji płatków oraz kasz kukurydzianych
> do mrożonek oraz dań gotowych

Zważywszy na bogactwo smaku i wartości odżywczych, kukurydza powinna zajmować należyte miejsce przy codziennym stole. Gotowana kukurydza jest zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do obiadów niż smażone na głębokim oleju frytki, a z drugiej strony stanowi również doskonałe odstępstwo od tradycyjnych ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *