Jak zachować świeżość produktów w swojej spiżarni?

0
60

Robiąc zakupy, zazwyczaj gromadzimy zapasy na kilka dni. To ekonomiczne rozwiązanie pozwalające na oszczędzenie czasu spędzanego w sklepie. Ale co zrobić, żeby nasza spiżarnia była świeża przez kolejnych kilka dni?

Najważniejsza zasada zakupowa – odpowiednie przechowywanie.

Każdy produkt spożywczy zakupiony w sklepie posiada etykietę, która określa najlepsze miejsce i zakres temperatur, w którym dana rzecz powinna być przechowywana. Ważne jest to, aby iść za sugestią producentów, którzy gwarantują jakość swoich produktów w tych konkretnych warunkach. Ale co z produktami, które otworzymy i naruszymy hermetyczne wcześniej opakowanie? Z rozwiązaniem pędzi do nas producent pojemników plastikowych. Aby przedłużyć świeżość każdego produktu, należy umieścić go w szczelnym pojemniku, który będzie zbliżony do hermetycznych warunków panujących w oryginalnym opakowaniu. Czysta, sucha powierzchnia. Materiał niepochłaniający zapachu, a utrzymujący go wewnątrz pojemnika. Idealne do przechowywania: sosów, sałatek, mięsa, a nawet produktów sypkich jak mąka czy ryż. Producent opakowań plastikowych stworzył pojemnik idealny do zabezpieczenia produktów o każdej konsystencji. Ogromną zaletą jest fakt, że pojemniki plastikowe producent udostępnia w wielu rozmiarach i kształtach.

FIFO – co to takiego?

To ogólna zasada spożywcza. Z języka angielskiego First In, First Out, czyli co pierwsze przyszło, pierwsze musi wyjść. To nic innego jak zużywanie produktów spożywczych zgodnie z ich datami ważności. Najpierw te z kończącą się data, a dopiero później świeższe. To bardzo ważna zasada, która pozwala nie wyrzucać jedzenia. W momencie kiedy naruszamy oryginalne opakowanie, warto również kierować się tą zasadą. Producent pojemników plastikowych tworząc pudła żywnościowe, pomyślał o tym, aby na jego powierzchni móc zapisać datę ważności pisakiem. Materiał pozwala na zmycie opisu pojemnika podczas zwykłego mycia naczynia.

Porządek w spiżarni – jak to osiągnąć?

Producent opakowań plastikowych zadbał o to, aby zapewnić łatwość w przechowywaniu. Pojemniki plastikowe producent, pozwalają na stabilne i bezpieczne układanie jeden na drugim, oszczędzając miejsce i pozwalając na łatwy podział żywności np. na kategorie. Opisane i zabezpieczone produkty w spiżarni to klucz do oszczędności: pieniędzy – eliminacja wyrzucania produktów i zachowanie jakości, miejsca – układanie sztaplowe, czasu – łatwe odszukanie produktów dzięki opisom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here