Jajeczne szaleństwo

Jajko znajduje w kuchni naprawdę setki zastosowań. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez tych produktów. Jajka posłużą do przygotowania szybkiego, pożywnego, ciepłego posiłku na początek dnia, świetnie sprawdza się jako dodatek do panierki tradycyjnego schabowego, a wieczorem można z nich wyczarować pyszne i lekkie placuszki czy naleśniki na kolację. To po prostu uniwersalny i nieodłączny element każdej porządnej spiżarni. Warto mieć je zawsze pod ręką, ponieważ śmiało można je przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Jajka są bardzo proste w obróbce, a jednak nie zawsze potrafimy je przygotować w należyty sposób. Sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze i czasie obróbki cieplnej. W zależności od tego, co mamy zamiar przyrządzić, trzeba dopasować optymalny czas gotowania jajka. Najtrudniej chyba jest z jajkiem na miękko, ponieważ tu mogą pojawić się niesprzyjające czynniki. Ale po kolei – zaczniemy od czegoś znacznie prostszego.

Ile gotować jajka na twardo, aby białko był idealnie ścięte, a żółtko zostało ugotowane, ale nadal dość miękkie? Jeśli przetrzymamy jajko za długo, wokół żółtka może pojawić się brzydka ciemna obwódka. Oczywiście czas gotowania będzie uzależniony od ilości i wielkości jajek, jakie przygotowujemy za jednym razem. Ale generalnie czas ten nie powinien być dłuższy niż 10 min od momentu zawrzenia wody w garnku. Do odmierzania czasu przyda się w kuchni minutnik, ponieważ pomoże dokładnie odmierzyć czas gotowania. Po ugotowaniu w solidnie osolonej wodzie, należy przelać jajka zimną wodą i obrać. Jajka na twardo świetnie smakują na ciepło, ale na zimno są równie smaczne. Dlatego są bardzo popularnym dodatkiem do rozmaitych sałatek, które serwujemy na zimno.

O wiele więcej kłopotów może przysporzyć ugotowanie jaja na miękko. Tutaj już nie jest tak prosto. O ile w przypadku jajek na twardo dopuszczalne jest pewna dowolność, o tyle w wersji na miękko należy ściśle przestrzegać czasu i sposobu przyrządzania. Istnieją dwie skuteczne metody na idealne jajo na miękko. W pierwszym przypadku wkładamy jajko do zimnej wody. Od momentu zagotowania należy je gotować jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyjąć z garnka i przelać z wody, aby zatrzymać proces gotowania. Czas można oczywiście wydłużyć, jeśli mamy dość duże jajko. Nie trudno zauważyć, że trzeba cały czas kontrolować proces gotowania, aby nie przegrabić kluczowego momentu. Druga metoda polega na włożeniu jajka do wrzącej wody. W tym wypadku należy trochę wydłużyć czas gotowania- 6-7 minut powinno wystarczyć.

Oba sposoby są dość skuteczne, ale nie oznacza to, że zawsze jajko wychodzi idealne. Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby jajka przeznaczone do gotowania maiły zawsze temperaturę pokojową. Jeśli nie wyciągniemy ich z lodówki przynajmniej na kilka godzin przed przyrządzaniem mogą być w środku zbyt zimne, aby dobrze się ugotować. A idealne jajo na miękko to takie, którego białko jest ścięte w całości, a żółtko ciepłe, ale płynne. Pamiętajmy też, aby zawsze wybierać świeże jajka z pewnego źródła. Takie będą najzdrowsze i najbardziej odżywcze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here