Idealne jajko

Jajko to wprost idealny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie. Jajko zawiera cały komplet aminokwasów egzogennych, czyli tych których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć. Żółtko jajka kurzego zawiera witaminy A, D, E oraz K. Jajka zawierają w sobie także substancję obniżające poziom cholesterolu, czyli lecytynę i kwasy omega-3. Jajko można przygotować na wiele sposobów, każdy równie pyszny.

Jajecznica

Jajecznica jest daniem bardzo prostym, a przy tym niesamowicie smacznym. Wykonanie jajecznicy nawet mało wprawnemu kucharzowi nie sprawi większych problemów. Aby przygotować pyszną jajecznicę wystarczy wlać na patelnię rozbite wcześniej jajka i doprawić je solą oraz szczypiorkiem. W bogatszej wersji do jajecznicy możemy dodać zróżnicowane dodatki, począwszy od zwykłej kiełbasy, a skończywszy na wykwintnym serze pleśniowym.

Jajka na miękko

Ile gotować jajko na miękko? Idealnie zrobione jajko na miękko powinno mieć całkowicie ścięte białko oraz płynne żółtko. Aby uzyskać taki efekt jajko gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania się wody. Ta metoda wymaga dokładnej obserwacji temperatury wody, aby dokładnie określić moment kiedy osiągnie ona 100 stopni. Łatwiejszym sposobem jest wrzucenie jajek do wody, która już wrze. W takim przypadku jajko gotujemy 5 minut. W przypadku bardzo małych jajek możemy minimalnie skrócić czas gotowania. Jednak nie więcej niż kilkanaście sekund.

Jajka na twardo

Jajko ugotowane na twardo ma całkowicie ścięte żółtko i białko. Takie jajko można spożywać z solą lub położyć je na kanapkę. Kiedy gotujemy jajko w zimnej wodzie powinniśmy je gotować 7 minut. Wrzucenie jajek do wody gorącej, skraca ten czas do 5 minut. Starajmy się nie przekraczać tego czasu, ponieważ zbyt długie gotowanie sprawi, że jajka będą zbyt suche i stracą część wartości odżywczych.

Omlet

Aby przygotować omlet należy ubić jajka z mlekiem lub woda, a następnie dodać odrobinę soli i pieprzu. Omlet można przygotować z różnymi składnikami, które powinniśmy przygotować przed usmażeniem omletu. Dodatki warzywne oraz mięsne smażymy na patelni i przekładamy do miseczki. Dodatki takie jak ser lub delikatne owoce (np awokado) kroimy w kostkę i odkładamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy na nią jajka. Smażymy ok. 2 minut na średnim ogniu. Po tym czasie na omlecie umieszczamy dodatki i smażymy tak długo aż omlet się nie zetnie. Gotowe danie składamy na pół lub zawijamy w rulon. Całość możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem lub liśćmi świeżej bazylii.

Pasty jajeczne

Ugotowane na twardo jajka mogą nam posłużyć do przygotowania pysznej pasty jajecznej, która możemy wykorzystać na przykład do kanapek. Ugotowane jajka wystarczy zmiksować, posolić i dodać swoje ulubione dodatki. Może to być szczypiorek lub drobno posiekana papryka. Wszystko zależy od Twojej fantazji oraz upodobań kulinarnych.

W codziennej diecie warto sięgać po jajka. Mają dużo wartości odżywczych oraz stosunkowo mało kalorii. Nie należy jednak przesadzać Agencja WHO zaleca spożywanie maksymalnie 10 jajek tygodniowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *